Päivitetty 02.02.2017

 
  SSSry logo   valokuvakollaasi

DNA-testaukset – näin pääset alkuun

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja-lehdessä 1/2017. Kirjoittajat Kaija Salminen ja Sari Scimone.

 

Tutustu eri testauslaboratorioihin ja selvitä hinnat

Aluksi kannattaa opiskella asiaa kirjoista ja nettisivustoilta (ks. luettelo Sari Scimonen artikkelin lopusta). Kun päätät tilata, harkitse, minkä laboratorion testin teet. Kannattaa harkita FamilyTreeDNA:ta (FTDNA), sillä suurin osa suomalaisista tilaa sen kautta, ja yhtiö on ainakin toistaiseksi sitoutunut olemaan myymättä DNA-tietoja eteenpäin kolmansille osapuolille. Muita ovat mm. 23andMe, AncestryDNA ym. Testin tilaus FTDNA:sta on edullisempaa Finland-DNA-projektin kautta. Lisäksi ajoittain on tarjoushintaisia testejä esim. Kuulutko sukuuni -tapahtuman ja Valtakunnallisten sukututkimuspäivien aikoihin ja on myös Summer Sales & Holiday Sale -tarjouksia.

Ota selvää testityypeistä: Y-DNA, mtDNA, autosomaalinen "serkkutesti"

Hanki oma DNA-kummi: etsi tuttavapiiristäsi testin jo tehnyt henkilö, joka voi neuvoa testin tilaamisesta alkaen ja auttaa valitsemaan, mistä testistä olisi apua juuri sinulle! Ensiksi joudut miettimään, mihin pyrit DNA-testauksella ja mitä haluaisit löytää. Älä siis tilaa testiä summamutikassa. Perustestejä on kolme erilaista:

  1. Y-DNA-testi isälinjan selvittämiseen. Sen voi teettää vain miehille. Valittavana ovat 12, 25, 37, 67 ja 111 markkerin testit. Markkerit ovat DNA-molekyylin ”pikkuosia”, jotka on valittu testattaviksi.
  2. mtDNA- eli mitokondriotesti äitilinjan selvittämiseen. Sen voi teettää sekä miehille että naisille.
  3. FamilyFinder (FF)- eli nk. "serkkutesti", joka on kokonaisperimän testaava nk. autosomaalinen testi. Senkin voi teettää sekä miehille että naisille

Y-DNA-testi selvittää isälinjan ja mtDNA-testi äitilinjan hamaan "Afrikan Aatamiin ja Eevaan" saakka. Serkkutestillä saadaan tietoa sekä isän- että äidinpuoleisista esivanhemmista laajalla skaalalla, mutta tulokset ulottuvat vain n. 5 - 6 sukupolven päähän. FF-testillä on hyvä aloittaa DNA-sukututkimus, hintakin on kohtuullinen.

Kannattaa liittyä jo varhaisessa vaiheessa Facebookin suljettuihin suomenkielisiin DNA-ryhmiin, joissa myös aloittelija saa kokeneemmilta arvokasta apua ja neuvoja. Fb-ryhmiä ovat esim. Suomi DNA -projekti (jo lähes 3300 jäsentä), sekä Geneettinen sukututkimus (lähes 700 jäsentä). Niiden osoitteet on mainittu edellä. Julkisissa ryhmissä ei ole suositeltavaa käsitellä DNA-tuloksia. DNA-testitulokset ovat luottamuksellista tietoa.

Testin tilaaminen, näytteen otto ja palautus

Testin tilaaminen ja maksaminen tapahtuvat kätevimmin luottokortilla Finland-DNA -projektin sivuilla, os. https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=Finland&vGroup=Finland. Mahdollinen alennuskoodi pitää ilmoittaa ennen maksamista. Parin viikon päästä posti tuo näytepakkauksen, jossa on testin KIT-numero (=käyttäjätunnus FTDNA:n henkilökohtaisille sivuille), kaksi putkiloa ja pikku harjaa sekä ohjeet näytteiden ottamisesta posken sisäpinnalta. Hyviä opastusvideoita testin tekemiseen löytyy myös internetistä, esim. https://www.youtube.com/watch?v=AN07Adpu7Bs. Näytteiden palautukseen USA:han riittää ykkösluokan postimerkki (1,30 € + priority-merkki). Palautuskuoreen laitetaan näyteputkiloiden lisäksi täytetty yhteystietolomake sekä vihreä lappunen, jonka näytteen antaja allekirjoittaa ja näin antaa luvan näytteiden käsittelyyn ja tulosten ilmoittamiseen. Kuoren takapuolelle kiinnitetään postista saatava vihreä tullitarra ja siihen merkintä sisällöstä: DNA saliva sample, arvoksi esim. 2 USD tai 2 €.

Omien FTDNA-sivujen valmistelu

FTDNA lähettää sähköpostitse testin KIT-numeron sekä väliaikaisen salasanan, jolla kirjaudutaan FTDNA:n sivuille. Etusivulla (MyDashboard) on linkki Change Password, jossa voit vaihtaa salasanan haluamaksesi. Oman profiilisivustosi tietoja voit täydentää valmiiksi jo ennen tulosten saapumista klikkaamalla linkkiä Manage Personal Information. Täydennä tietojasi esim. seuraaville välilehdille:

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus:

Salasana:


Uusimmat päivitykset


Suvustaja 1/2019

Puheenjohtajan tervehdys. Lue lisää ...

Kevään 2019 toimintakalenteri. Lue lisää ...

Hallituksen palsta. Lue lisää ...

GENI ja MyHeritage sukututkijan työkaluina. Lue lisää ...

Itsenäisyyssenaattorit 1917 ja suvut 2017 Lue lisää ...

Katsaus Nuorsuomalaisen puolueen vaiheisiin Lue lisää ...

Korpraali Jaakko Ollenqvist Marttilasta Lue lisää ...

Uusi hallituksen jäsen esittäytyy: Anni Ala-Rakkola-Kara Lue lisää ...

Kirjastoon 2018 hankitut uudet kirjat Lue lisää ...

Muita linkkejä


©2016 Salon Seudun Sukututkijat r.y. Tietoja sivuista | Henkilötietosuoja | Sivukartta | Sivuhistoria | Yhteystiedot | Web design Mikko Laihonen , mil[e]netti.fi