Päivitetty 02.02.2017

 
  SSSry logo   valokuvakollaasi

DNA-tulosten jakaminen toiseen tietokantaan – GENIn sukupuista apua DNA-osumien selvittelyyn

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja-lehdessä 1/2017. Kirjoittaja Martti Attila.

 

Omat kokemukseni DNA-sukututkimuksessa ovat vasta runsaan puolen vuoden mittaiset. Olen toistaiseksi teettänyt itselleni vasta äitilinjan testin sekä serkkutestin.

Muissa artikkeleissa on kuvattu tarkemmin osumien tulosten tulkintaa ja mainittu myös FTDNA-sivujen keskeisenä ongelmana sukupuiden puute. Sukupuun syöttäminen omaan profiiliin on GEDCOM-tiedostona melko yksinkertaista – siksi ihmettelenkin niiden vähäistä määrää. Lieneekö syy tietosuojassa, josta meitä varoitellaan nettimateriaalin kasvaessa lähes hallitsemattomasti.

Minua kiinnostaa enemmän elossa olevien etäserkkujen löytäminen kuin selvittää esivanhempiemme reittejä Suomenniemelle. Siksi kiinnostuin – GENIn (www.geni.com) monivuotisena käyttäjänä – mahdollisuudesta kopioida oma ”DNA-profiilini” FTDNAsta GENIin. Siirto sujui vaivattomasti suuresta tietomäärästä huolimatta.

Suurin ilo GENIin syötetyistä DNA-tuloksista on siinä, että Genissä ovat sukupuut AINA läsnä. Parhaimmillaan saattaa päästä esipolvissa jopa 20 sukupolvea taaksepäin. Esimerkkikuvassa on 11. serkkuni ”sukupuun” alkua sekä hänen polkunsa minuun. Kiinnostuin tästä serkusta, koska meillä molemmilla vanhin tunnettu ”esiäiti” on elänyt Sleesiassa.

FTDNA:ssa on serkkuosumiani tällä hetkellä 1529 ja mtDNA-osumia 34 kpl – GENIssä niitä on vastaavasti 109 ja 14 kpl. FTDNA-testin tehneistä vain osa on siirtänyt DNA-tietonsa GENIin. Näistä löytyy kuitenkin lähes aina jokin yhteys ”maailman sukupuun” kautta sinuun – useimmiten kyllä paljon kauempaa kuin mitä serkkutesti ennustaa (vrt. kuvateksti alla).

GENIn sukupuusta kannattaa huomata se, että tiedon tallettajien kirjo on laaja. Siksi tietoja on syytä tarkastella kriittisesti. Kuitenkin sukupuun ”polusta” lähempien serkkuyhteyksien selvittelyn voi hyvin aloittaa. Polun löytäminen kaukaisen etäserkun ja oman profiilin välillä vaatii yleensä vuosijäsenmaksun maksamisen toimiakseen joustavasti (GENI on ilmainen vain lähisuvun piirissä).

Tärkeä GENI-sukupuun ominaisuus on se, että jokaisesta nimestä on linkki sekä kuolleiden että elävien henkilöiden profiileihin sekä viestiyhteys GENIn käyttäjiin. DNA-tiedostot näyttävät kiinnostavan kaikkia suuria sukupuukokoelmia. Myös MyHeritage ja Geneatec kalastelevat jo DNA-tietojen lataamista. MyHeritagen kohdalla mietityttää miksi – onhan se jo nyt linkitetty tehokkaasti GENIin.

Kuten muut kirjoittajat tässä jäljempänä toteavat, vaatii geneettinen sukutukimus harrastuneisuutta ja aikaa. Siksi uskon, että esim. yksittäisten serkkuyhteyksien tutkimisessa kannattaa hyödyntää mahdollisimman laajaa ”työkalupakkia” – niin DNA-tiedostojen kuin sukupuidenkin osalta.

Ylempi kuva: Esimerkkinä GENIn ”sukupuun” alkua amerikkalaisesta 11. serkustani (kaikkiaan luettelossa yli 2500 linkitettyä
henkilöprofiilia). Alempi kuva: Saman 11. serkun ”polku” minuun. Lähempi yhteys tälle DNA-osumalle (GENIssä 65/17 cM –
ennustaa n. 3. serkkuutta, FTDNA:ssa 21 cM – ei kovin läheistä sukua) löytynee Sleesiasta 1700-luvulta.

Martti Attila

 

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus:

Salasana:


Uusimmat päivitykset


Suvustaja 1/2019

Puheenjohtajan tervehdys. Lue lisää ...

Kevään 2019 toimintakalenteri. Lue lisää ...

Hallituksen palsta. Lue lisää ...

GENI ja MyHeritage sukututkijan työkaluina. Lue lisää ...

Itsenäisyyssenaattorit 1917 ja suvut 2017 Lue lisää ...

Katsaus Nuorsuomalaisen puolueen vaiheisiin Lue lisää ...

Korpraali Jaakko Ollenqvist Marttilasta Lue lisää ...

Uusi hallituksen jäsen esittäytyy: Anni Ala-Rakkola-Kara Lue lisää ...

Kirjastoon 2018 hankitut uudet kirjat Lue lisää ...

Muita linkkejä


©2016 Salon Seudun Sukututkijat r.y. Tietoja sivuista | Henkilötietosuoja | Sivukartta | Sivuhistoria | Yhteystiedot | Web design Mikko Laihonen , mil[e]netti.fi