Päivitetty 21.09.2017

 
  SSSry logo   valokuvakollaasi

Kaikilla kotieläimillä on oma nimi

Artikkeli on julkaistu myös Suvustajassa 2/2017. Kirjoittaja Pertti Saarinen

 

SSHY:n palvelimen Kuvatietokannasta (avautuu jäsenille) löytyy mielenkiintoista aineistoa seuraavaa hakupolkua käyttäen: Tuomiokirjoja -> Sääksmäen tk -> Perukirjoja. Niitä on yht. 21 nidettä vuosilta 1737–1806. Sivuja on tuhansia ja niihin hakemistot jokaisen niteen alussa. Luettelo on osoitteessa http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?plid=8095. Nämä sisältävät mm. Someron pohjoiset osat, Tammelan, Jokioisten, Humppilan ja Urjalan, joista voi löytyä tietoja myös salonseutulaisille sukututkijoille. Hakemisto helpottaa hakua, mutta käsiala on joiltakin osin erittäin vaikeaselkoista. Itse olen löytänyt Urjalan perukirjatiedoista varmennuksen omalle hyvin laajalle hämäläiselle
esipolvihaaralle sekä täydennystä Someron tietoihin.

Perukirjoista löytyy perillistietojen lisäksi omaisuustietoja ja paljon puumerkkejä tutkijoille. Kiinnostava kohde on myös kotieläinten nimet, joita esiintyy osassa perukirjoja.

Hevosia ei juuri taloissa ollut. 30-vuotinen sota ja kuljetustarpeet veivät hevoset. Taloissa oli pääasiassa härkiä, jotka tulivat toimeen vaatimattomalla rehulla ja olivat alueen savimailla vahvempia kyntäjiä. Esimerkiksi vuonna 1794 perukirjan mukaan Jokioisten kartanossa oli 20 härkää sekä 26 lehmää ja kaikilla oli oma nimi. Nimien liittäminen perukirjoihin kuvastaa eläinten tärkeyttä, ne olivat kuin perheenjäseniä ja sitä että niillä oli yksilöinä erilaisia ominaisuuksia, jolla oli merkitystä myös perinnönjaossa.

Jopa sikojen nimiä on mainittu kuten: Runas, Porsius, Blomma, Lemmikko ja Peilike. Samoja kotieläinten nimiä esiintyy monissa taloissa. Tyypillisiä härkien nimiä ovat mm: Rusko, Kirju, Koivio, Kailio, Laukki, jne.

Yhdenmuotoisia lehmien nimiä ovat vastaavasti: Ruskas, Kirjas, Koivas, Kailas, Laukas, jne. Tyypillinen nimimuoto on myös: Kaunike, Heruke, Joutike, Helmike, Mustike, Mansike, jne. Maatiaisrotuisilta vaikuttavat nimet Kytä, Kytäs, Kytävä, Kytänen ja ”aatelisrotuisilta” vastaavasti nimet Citrona ja Eppelstierna.

Alla muutamia esimerkkejä perukirjoista. Kotieläimet löytyvät Kreatur-otsikon alta.

Pertti Saarinen

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus:

Salasana:


Uusimmat päivitykset


Suvustaja 1/2020

Puheenjohtajan tervehdys. Lue lisää ...

Kevään 2020 toimintakalenteri. Lue lisää ...

Hallituksen palsta. Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 1/7, 1985–1991 Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 2/7, 1992–1996 Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 3/7, 1997–2001 Lue lisää ...

Uskelanjoen vesistön kosket ja myllyt. Esivanhempiani niissä mylläreinä Lue lisää ...

Kiskon Haapaniemen linnan kukoistuskauden omistajat Lue lisää ...

Henkilöetsintää Neuvostoliitosta / Venäjältä, Internet-osoitteita ym.
Suomalaiset ja ruotsalaiset nimet venäjänkielisissä lähteissä Lue lisää ...

Kemiönsaaren seurakuntien alkuperäiskuvia (AP-kuvia) SSHY:lle Lue lisää ...

Jäsentemme kotipaikat vuonna 2019 Lue lisää ...

Kirjastoon 2019 hankitut uudet kirjat Lue lisää ...

Muita linkkejä


©2016 Salon Seudun Sukututkijat r.y. Tietoja sivuista | Henkilötietosuoja | Sivukartta | Sivuhistoria | Yhteystiedot | Web design Mikko Laihonen , mil[e]netti.fi