Päivitetty 12.02.2016->

 
  SSSry logo   valokuvakollaasi

Marja-Liisa Pitkänen - Uusi sihteeri esittäytyy

Salon Seudun Sukututkijat r.y:n nykyiset ja entiset hallituksen jäsenet esittäytyvät:

Artikkeli on julkaistu myös jäsentiedotteessa 1/2011. Kirjoittaja Marja-Liisa Pitkänen.

 

Synnyin vanhempieni ensimmäisenä lapsena ja muutin heidän ja nuoremman sisareni mukana Perttelin Vähähiiteen helluntaina 1966. Siellä aloitin myös kouluni v. 1971. Saloon muutimme samana vuonna marraskuussa.

Olen aina ollut kiinnostunut suvusta ja yleensäkin historiasta. Muistan jo pikkutyttönä, miten vanhempieni lapsuus kiinnosti. Lauantaina saunanlauteilla kuului usein pyyntö: ”Kerro isä pikkupojasta”, ja isä kertoi. Niitä tarinoita jaksoi saunan ihanassa lämmössä kuunnella aina uudelleen. Samat tarinat, moneen kertaan kuullut, olivat aina yhtä mukavia.

Varsinaisen sysäyksen sukututkimukseen sain ystävältäni, kun hänen elämäntilanteensa muuttui. Hän kertoi, että on ajatellut alkaa tutkia sukua. Minulle tuli ajatus, että nythän olisi mukava alkaa yhdessä tutkia ja jakaa kokemuksia. Siitä se sitten alkoi, ja liityin Salon sukututkijoihin.

Isäni suku on Kuusamosta ja äidin Alajärveltä. Sukua on myös mennyt molemmilta puolilta Amerikkaan ja Kanadaan. Äidinisän sukunimi on Saari, aikaisemmin Granberg, ja äidinäidin Hietamäki. Isänisän sukunimi on Pitkänen, mutta osa isänisän sisaruksista muutti nimensä Kajavaksi Kuusamon Kajavankylän mukaan. Alun perin sukunimi on ollut Pitkä. Isänäidin sukunimi on taas Pauna. Tässä ovat lähtöhenkilöiden sukunimet. Suvusta löytyy talonpoikia, piikoja, renkejä, lautamiehiä, opettajia, pappeja, kirkkoherroja jne. Kirjo on melkoinen.

Sain hiljattain lainaksi kirjan, joka kertoo kaukaisista sukulaisista Inkerinmaalla Kelton kylässä. Sen sukuhaaran tutkimisessa onkin haastetta. Kirja herätti paljon kysymyksiä: kuka oli se henkilö, joka alun perin lähti Inkerinmaalle Venäjälle n. 1750-luvulla? Miksi hän sinne lähti jne.? Oman haasteensa tutkimukselle antaa myös sen ajan nimiuskollisuus: samannimisiä henkilöitä on paljon.

Sukututkimuksen apuna olen käyttänyt Sukujutut‐ohjelmaa. Nykyään on helppo tutkia Internetin välityksellä, kun Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen sivuilla on paljon digitoituja rippikirjoja, mm. Kuusamo ja Alajärvi sekä muitakin Etelä‐Pohjanmaan kuntia. Hiski on myös hyvä apu. Hiskistä löytämäni tiedon kyllä tarkistan, sillä sieltä löytyy joskus virheitä. Myös hautakivitietokannasta olen löytänyt varsinkin amerikkalaisia ja Kanadalaisia sukulaisiani. Sukuhakurista sain apua erään sukulaisen vanhempien etsimisessä. Apua minulle on antanut myös Siirtolaisuusinstituutti.

Sukututkimus jatkuu uusin haastein.

Marja-Liisa Pitkänen

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus:

Salasana:


Uusimmat päivitykset


Suvustaja 1/2020

Puheenjohtajan tervehdys. Lue lisää ...

Kevään 2020 toimintakalenteri. Lue lisää ...

Hallituksen palsta. Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 1/7, 1985–1991 Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 2/7, 1992–1996 Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 3/7, 1997–2001 Lue lisää ...

Uskelanjoen vesistön kosket ja myllyt. Esivanhempiani niissä mylläreinä Lue lisää ...

Kiskon Haapaniemen linnan kukoistuskauden omistajat Lue lisää ...

Henkilöetsintää Neuvostoliitosta / Venäjältä, Internet-osoitteita ym.
Suomalaiset ja ruotsalaiset nimet venäjänkielisissä lähteissä Lue lisää ...

Kemiönsaaren seurakuntien alkuperäiskuvia (AP-kuvia) SSHY:lle Lue lisää ...

Jäsentemme kotipaikat vuonna 2019 Lue lisää ...

Kirjastoon 2019 hankitut uudet kirjat Lue lisää ...

Muita linkkejä


©2016 Salon Seudun Sukututkijat r.y. Tietoja sivuista | Henkilötietosuoja | Sivukartta | Sivuhistoria | Yhteystiedot | Web design Mikko Laihonen , mil[e]netti.fi