Päivitetty 12.02.2016

 
  SSSry logo   valokuvakollaasi

Kevätretki Inkooseen ja Raaseporiin

Artikkeli on julkaistu myös Suvustajassa 2/2014. Kirjoittaja Martti Attila

 

Kevätretkemme 17.5.2014 suuntautui aurinkoisena toukokuun päivänä Inkooseen ja Raaseporiin. Mukana oli 44 sukututkijaa tai perheenjäsentä, ja bussia ohjasti kapeilla ja mutkaisilla kyläteilläkin luotettavasti Kai Ekbom. Ajoimme Salon torilta yhtä kyytiä noin tunnin verran Inkoon Degerbyn kylään.

Igor-museossa meidät otti vastaan kaksi opasta. Museorakennuksessa (Rosenberg), joka oli ennen Degerbyn kunnanvaltuuston kokouspaikka, toinen oppaista esitteli meille Porkkalan parenteesin (venäläismiehitys 1944—1956) historiaa sekä suullisesti että lukuisten posterien ja muistoesineiden avulla. Osalla matkalaisista oli omakohtaisia kokemuksia Porkkalan vuokra-alueen ”maailman pisimmästä tunnelista”, jossa junien ikkunaluukut suljettiin junien kulkiessa Helsingin ja Turun välillä läpi Porkkalan vuokra-alueen.

Raaseporin retkellä

Kuva 1. Retkeläiset tutustumassa Rosenberg-museo-rakennukseen. Kuvat otti Martti Attila.

Berndt Gottberg

Kuva 2. Oppaamme Berndt Gottberg kertoo museo-esineisiin liittyvää historiaa.

 

Toinen oppaistamme Berndt Gottberg esitteli Igor-museorakennuksen esineistöä ja niiden historiaa. Hän oli omakohtaisesti kokenut nuoruudessaan Porkkalan parenteesin ja kertoi historian ohella elävästi n. 60 vuoden takaisista ajoista. Kun Porkkala palautettiin vuonna 1956, oli palaaville asukkaille melkoinen järkytys todeta, minkälaista tuhoa 30.000 venäläisen sotilasyhteisö oli aiheuttanut niin rakennuksille kuin luonnollekin. Igor-museon esineistö tarinoineen antoi elävän kuvan tuosta elämästä ja hävityksestä. Mielenkiintoista oli todeta, että museolla on yhteyksiä miehitysaikana siellä olleisiin venäläisiin ja silloin siellä syntyneisiin.

Degerbyn Igor-museon jälkeen meidät kuljetettiin paikallisoppaan selostuksen kera pienelle kiertoajelulle lähiympäristöön. Ohitimme mm. Degerbyn kauniin kirkon, Fanjunkarsin torpan Siuntion aseman lähellä sekä Sjundbyn kartanon, jossa oli ulkorakennuksissa vielä säilynyt miehitysajan venäjänkielisiä tekstejä. Kuninkaantietä myötäillen kiersimme kauniin Vikträskin ja päädyimme lopulta Kopparnäsin kestikievariin maittavalle lounaalle. Pienen jaloittelun jälkeen jatkoimme matkaa kohti Inkoon Fagervikiä.

Emme valitettavasti päässeet sisälle kauniiseen Fagervikin ruukin kirkkoon emmekä kartanomuseoon. Sen sijaan kävelimme kauniissa ruukkimiljöössä ihaillen ulkoapäin kirkkoa järvenrannassa, kartanon ja ruukin vanhoja rakennuksia kosken partaalla, kartanon puistoa sekä kauniiden kukkaistutusten värittämää, entisistä ruukin työläisten asunnoista muodostuvaa kyläraittia. Hellepäivän jäätelöt nautittiin ruukkimiljöössä ja matkaa jatkettiin kohti Raaseporia.

Fagervikin ruukin kirkko

Kuva 3. Kaunista Fagervikin kirkkoa pääsimme ihailemaan vain ulkopuolelta.

 

Raaseporin linnanraunioihin tutustuimme omatoimisesti saaden taustatietoa toisen ryhmän oppaan kertomuksista. Kiipeilyn ja valokuvien jälkeen jatkoimme paluumatkaa.

Kevätretki Raaseporiin

Kuva 5. Perinteinen retken ryhmäkuva otettiin komeaa Raaseporin linnan muuria vasten. Kuvasta puuttuu seitsemän retkeläistä.

 

Pysähdyimme tutustumaan Pohjan vanhaan kivikirkkoon, jossa Vesa Hänninen kertoi sen historiasta. Kotimatka jatkui vanhoja ruukki teitä pitkin kahville Fiskarsin torille. Munkkikahvien, kirpputorin ja pienen ulkoilun jälkeen odottelimme varjossa bussiin pääsyä.

Salon torin laitaan palasimme aikataulun mukaisesti klo 18. Jälleen kerran säänhaltijat suosivat kevätretkeämme. Täysi bussillinen sukututkijoita perheenjäsenineen oli taas nauttinut aimo annoksen erityisesti ruukeistaan tunnetun etelärannikkomme historiaa. Suuret kiitokset taas kerran Vesalle erinomaisesta kohteiden valinnasta ja muillekin järjestelyihin osallistuneille onnistuneesta retkestä!

Martti Attila

 

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus:

Salasana:


Uusimmat päivitykset


Suvustaja 1/2020

Puheenjohtajan tervehdys. Lue lisää ...

Kevään 2020 toimintakalenteri. Lue lisää ...

Hallituksen palsta. Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 1/7, 1985–1991 Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 2/7, 1992–1996 Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 3/7, 1997–2001 Lue lisää ...

Uskelanjoen vesistön kosket ja myllyt. Esivanhempiani niissä mylläreinä Lue lisää ...

Kiskon Haapaniemen linnan kukoistuskauden omistajat Lue lisää ...

Henkilöetsintää Neuvostoliitosta / Venäjältä, Internet-osoitteita ym.
Suomalaiset ja ruotsalaiset nimet venäjänkielisissä lähteissä Lue lisää ...

Kemiönsaaren seurakuntien alkuperäiskuvia (AP-kuvia) SSHY:lle Lue lisää ...

Jäsentemme kotipaikat vuonna 2019 Lue lisää ...

Kirjastoon 2019 hankitut uudet kirjat Lue lisää ...

Muita linkkejä


©2016 Salon Seudun Sukututkijat r.y. Tietoja sivuista | Henkilötietosuoja | Sivukartta | Sivuhistoria | Yhteystiedot | Web design Mikko Laihonen , mil[e]netti.fi