Päivitetty 12.02.2016

 
  SSSry logo   valokuvakollaasi

Kevätretki Länsi-Uudellemaalle

Artikkeli on julkaistu myös jäsentiedotteessa 2/2008. Kirjoittaja Birgitta Hiiskola ja Annikki Lindén

 

RETKELLE, sinne pitää päästä, perinteiselle kevätretkellemme. Tällä kertaa Kaitsun kuskaama bussi ajoi kohti Sammattia ja Karjalohjaa. Retkeläisten määrä oli melkein vakio, ja pulina linjaautossa osoitti, että sukututkijat jakoivat tietojaan. Ensimmäinen kohde oli Sammatti, sen kirkko ja hautausmaa. Elias Lönnrotin hautakiveä ikuistettiin monella kameralla. Seuraavaksi ajettiin Paikkarin torpalle, jossa opas kertoi Lönnrotin kotielämästä Sammatissa. Tämä oli tuttu paikka, mutta aina on yhtä kiehtovaa kuunnella tarinoita Lönnrotin kovasta lukuinnosta ja muusta elämästä. Mukavaa oli myös kävellä Paikkarin torpan pihamaalla ja ihastella kaunista sammattilaista järvimaisemaa.

Paikkarin torpan idyllistä pihapiiriä Sammatissa. Torpan rakennutti Elias Lönnrotin isä räätäli Fredrik Juhana Lönnrot Haarjärven kylään Valkjärven rannalle. Senaatin päätöksellä v.1889 se on säilytetty alkuperäisessä asussaan muistona suomalisen suurmiehen varhaisvaiheista.
Valokuva Kai Ekbom
 

Ruokailemassa kävimme Sammatin Kievarissa, jonka tunnetusti hyvät ruoat saivat meidät aivan vetämättömiksi.

Lounaan jälkeen matka jatkui Mustion linnaan. Se oli monille entuudestaan tuttu paikka, mutta opas kertoili juttuja hyvin mielenkiintoisesti. Linnassa oli myös pukunäyttely. Puvut olivat hienoja ja mahdottoman pieniä ajatellen nykyihmisiä. Myös linnan puistikossa ehdittiin tehdä pieni kierros.

 
Valokuva Riitta Tuomi

Mustion linnan (vas.) rakennutti v.1783-92 ruukinpatruuna Magnus Linder II. Linna on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus, ja siinä on ollut alusta asti kaksinkertaiset ikkunalasit - ensimmäiset Suomessa. Linnan sisustus edustaa kustavilaista tyyliä. Huonaita koristaa hyvin säilyneet parkettilattiat, seinämaalaukset ja kaakeliuunit. Linnan upeassa puistossa kasvaa korkkipuu ja amerikkalainen jalopähkinä ym. harvinaisuuksia.
Valokuva Kai Ekbom   Yllä retkeen osallistuneita ryhmäkuvassa.
     

Mustion linnasta suuntasimme vähän pienempään kohteeseen eli Tammiston tilalle Karjalohjalle. Tilalla on laaja arboretum, jonka perusti professori Gustav Komppa. Metsässä on noin 250 erilaista puulajia. Opas kierrätti meitä pitkin poikin polkuja kertoen arboretumin historiaa. Vahinko , että sade alkoi, kun pääsimme Tammiston tilalle. Suosittelemme paikkaa niille, jotka eivät tällä kertaa päässeet retkelle.

Kotimatkalle lähdettäessä oli mukava olo. Tällaiset retket lähiseudulle ovat aivan nappiin. Kiitos Kaitsulle ja terveiset mukana olleille.

Seuraavaa retkeä odotellen

Birgitta Hiiskola ja Annikki Lindén

 

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus:

Salasana:


Uusimmat päivitykset


Suvustaja 1/2020

Puheenjohtajan tervehdys. Lue lisää ...

Kevään 2020 toimintakalenteri. Lue lisää ...

Hallituksen palsta. Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 1/7, 1985–1991 Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 2/7, 1992–1996 Lue lisää ...

Puheenjohtajakausina tapahtunutta, osa 3/7, 1997–2001 Lue lisää ...

Uskelanjoen vesistön kosket ja myllyt. Esivanhempiani niissä mylläreinä Lue lisää ...

Kiskon Haapaniemen linnan kukoistuskauden omistajat Lue lisää ...

Henkilöetsintää Neuvostoliitosta / Venäjältä, Internet-osoitteita ym.
Suomalaiset ja ruotsalaiset nimet venäjänkielisissä lähteissä Lue lisää ...

Kemiönsaaren seurakuntien alkuperäiskuvia (AP-kuvia) SSHY:lle Lue lisää ...

Jäsentemme kotipaikat vuonna 2019 Lue lisää ...

Kirjastoon 2019 hankitut uudet kirjat Lue lisää ...

Muita linkkejä


©2016 Salon Seudun Sukututkijat r.y. Tietoja sivuista | Henkilötietosuoja | Sivukartta | Sivuhistoria | Yhteystiedot | Web design Mikko Laihonen , mil[e]netti.fi