Tiedote

FM Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille. Sivulta löytyy monta muutakin uutta videoesitystä.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Tapaturma v.1871

Artikkeli on julkaistu myös Jäsentiedote:ssa 1/2006 Kirjoittaja Kai Ekbom

Kun noin neljännesvuosisata sitten nuorena pojankloppina intoa täynnä aloin tutkia sukuani, törmäsin Perniön kirkonkirjoissa nuorena, noin kaksikymppisenä v. 1871 kuolleeseen sukulaispoikaan, jonka kuolinsyyksi ilmoitettiin vain tapaturma. Asia jäi silloin siihen, mutta muutama vuosi sitten kiinnostukseni heräsi uudelleen ja mietin, miten saisin kuolinsyyhyn lisää valoa. Ajattelin, liittyisikö asiaan jotain sellaista, että sitä olisi kenties käsitelty käräjillä. No eikun Turun maakunta-arkistosta Perniön käräjäkirjat tilaamaan. Kärryillä tuotiin noin vajaa puolimetriä paksu nahkakantinen opus, jollaista en siihen mennessä ollut nähnytkään! Varovasti ensimmäinen sivu auki ja sisällysluetteloa hakemaan. Ei sellaista ollutkaan! Löytyi ainoastaan sivu, josta Perniön asioiden käsittely alkaa. Sivu sivulta, joita oli paljon, varovasti, ettei vaurioituisi, kahlasin läpi tuon kunnioitusta herättävän teoksen, välillä juuttuneena johonkin mielenkiintoiseen tapaukseen, joka ei koskettanut sukuani, mutta joka oli kuin parhaimmasta jännityskertomuksesta. Kaksi tuntia, ja sitten töihin, seuraavalla viikolla samoin ja sitä seuraavinakin viikkoina! Mitään ei löytynyt, niin kuin olin kyllä aavistanutkin. Turhaa ajanhaaskoa! Ei suinkaan! Varmistuihan ainakin se, ettei mitään laitonta ollut tapahtunut. Ja ne muut jutut, joihin olin juuttunut, olivat opettaneet paljon.

Vaan mitä tehdä seuraavaksi? Asia jäi taas sikseen, kunnes internetiin ilmestyi Helsingin yliopiston digitoimat vanhojen sanomalehtien sivut. Aloitussivuilta näin, että lehtiä pitäisi olla vuoteen 1890 asti. Ehkä sieltä löytyisi jotakin. Mutta alkuaikoina digitointi oli edennyt vasta vuoteen 1865. Ei muuta kun odottamaan, että digitointi edistyisi. Sillä välin sivuilta löytyi toki muuta sukuani koskevaa tietoa, kuten Suomen sodan veteraani Bjärn, hänen poikansa Adolfin Makarlan Pohjantaloa koskevaa tietoa, ym.

Kun taas kerran kävin sivuilla, huomasin että nyt oli jo päästy vuoteen 1890 asti, joten hakusana ruutuun ja selailemaan. Gustaf Ekbom! Ei mitään. Gustaf Adolf Ekbom! Ei vieläkään mitään! No periksi ei anneta! Olisikohan juttu ollut vain suomenkielisessä lehdessä? Kokeillaan Kustaa Ekbomia! Johan tärppäsi! Pienenpieni juttu suuren sivun keskivaiheilla! Lehti oli Sanomia Turusta 3.3.1871. löytyi vielä toinenkin artikkeli Suomalaisesta Wirallisesta lehdestä v. 1871. Asia selvisi: Kustaa Ekbom oli rusentunut kuoliaaksi kaatuneen puun alle. Oliko menehtynyt heti, vai pikkuhiljaa yän pimeydessä pakkaseen, sitä ei artikkeli kerro. Traaginen nuoren miehen kuolema.

Käyttäkää ihmeessä näitä sivuja, voitte löytää ratkaisuja moniin asioihin. Kärsivällisyyttä, aikaa ja mielikuvitusta hakusanoihin se vaatii, mutta tulos kyllä palkitsee.

Historiallisessa sanomalehtiarkistossa oli 28.12.2005 skannattuna 177 866 nidettä sanomalehtiä, mikä tekee 415 117 sivua. Nyt siellä on myös aikakauslehtiä 532 nidettä (82 228 sivua) ja pienpainatteita 9 714 nidettä (128638 sivua), joten jokaisen suvusta ja kotiseudusta pitäisi kyllä löytymän jotakin. Joten eikun etsiskelemään! Osoite on: http://digi.lib.helsinki.fi/index.html

Kai Ekbom
×