Tiedote

FM Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille. Sivulta löytyy monta muutakin uutta videoesitystä.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Tarkkaan ajoitettua tiedonhankintaa

Artikkeli on julkaistu myös Jäsentiedote:ssa 2/2008 Kirjoittaja Pertti Saarinen

Yhtenä tutkimusalueena minulla on Turun seudulta lähtevä Fingerroos-suku ja siihen liittyvä lähempää sukua oleva haara Wahlstenit, jotka ovat vaikuttaneet pääasiassa Somerolla.

Someron sukutietojen hankinta on hieman hankalaa, joten pitää yrittää kerätä tiedon murusia kaikista mahdollisista lähteistä. Myöhäissyksyllä vuonna 2006 selailin Suomen Sukututkimusseuran www.genealogia.fi - sivuilla olevaa luetteloa sukunimenmuutoksista. Kiinnitin huomiota siihen, että kolme Wahlstenia oli muuttanut nimensä Viherväksi samalla päivämäärällä vuonna 1912. Vertasin nimiä omaan tiedostooni, ja tiedot sopivat erääseen Häntälän Wahlsten-haaraan, josta minulla loppuivat tiedot 1800-luvun loppuun. Nimet sopivat kolmeen sisarukseen siten, että kolmannen osalta oli toinen etunimistä otettu kutsumanimeksi. Tein tästä oletuksen, että kyseessä ovat juuri nämä henkilöt, mutta varmistus oli tarpeen. Oletin, että vastaus löytyy Someron hautausmaalta.

Heti seuraavana sunnuntaina 8.10.2006 minulla oli sopivasti aikaa ja ajoin Somerolle. Pienen haun jälkeen varmistus löytyi sankarihaudan läheltä. Hautakivessä oli myös pariskunnan nimi, joka oli seuraavaa sukupolvea ja josta voi sitten jatkaa selvitystyötä. Välittämästi tietojen muistiin merkinnän jälkeen alkoi sataa rankasti, joten oli lähdettävä pois, mutta onneksi löytä oli tehty juuri sopivasti ennen sadetta.

Maanantaina en sukututkimusasioiden parissa puuhaillut ja tiistaipäivän olin Helsingissä työmatkalla, joten en myöskään lukenut sähkäpostia. Tiistaina illalla menin kirjastoon, jossa katsoin Hämeen maatilakirjasta ja Suomen rintamamiehet -kirjoista mahdollista jatkoa Viherviin. Sieltä löytyi hautakivessä ollut seuraava sukupolvi Häntälän seudulla olevasta talosta ja tieto, että perheessä oli kaksi tytärtä, Anja ja Arja.

Olen vähitellen tutkinut kuolinilmoituksia aikajärjestyksessä Salon Seudun Sanomista, ja kun oli hieman vielä aikaa, ehdin jatkoksi selailla vielä rullan n:o 32774 ajalta 16. 9. - 5.11.1982. Merkitsin siitä muistiin tietoja, joiden oletin liittyvän tutkimuksiini. Soitin vielä samana iltana Somerolle pikkuserkulle, joka on kotoisin läheltä kyseistä Vihervän taloa. Pikkuserkku muisti kyllä Arjan, mutta ei tiennyt, missä tyttäret asuvat ja mikä on nykyinen nimi.Hän sanoi voivansa kyllä kysellä asiasta.

Seuraavana aamuna, siis keskiviikkona, avasin sähkäpostin. Siellä oli maanantaina lähetetty viesti nimeltä Fingerroos. Lähettäjä oli Arja Lahti, jonka asuinpaikaksi selvisi myöhemmin Hämeenlinna. Hän halusi saada tietoja vuonna 1742 syntyneestä Christian Fingerroosista, koska Wahlstenien esipolvet olivat juuri nyt alkaneet kiinnostaa häntä. Arja oli löytänyt Sukuhakurista edellisenä päivänä eli sunnuntaina Turun seudulla asuvan Pekka Hiltusen vastauksen johonkin Fingerroosia koskevaan kysymykseen sekä tämän sähkäpostiosoitteen. Hiltunen oli minulle tuttu, koska olin löytänyt aikaisemmin itsekin Sukuhakurista hänen osoitteensa, ja me olimme vaihtaneet joitakin tietoja. Hiltunen antoi välittämästi minun yhteystietoni Arjalle, joka lähetti sitten Fingerroos-kyselyn minulle.

Vastasin keskiviikkona jollakin täydentävällä Fingerroos-tiedolla mukaan lukien sen, että olin Christianin tyttären Sofian ja puolisonsa Michel Wahlstenin jälkeläisiä. Tähän Arja vastasi, että niin on hänkin ja sitten jatkossa selvisi myös, että Arja on Vihervän sukua. Olin kirjannut sunnuntaina muistiin hänen vanhempiensa nimet hautakivestä. Samana päivänä oli Arja alkanut selvittää Fingerroos-esipolvia ja lähetti kyselyn Pekalle, joka oli ehkä ainoa henkilö, jolta minun yhteystietoni tämän suvun suhteen löytyivät.

Selvisi myös, että sekä Arja että minä olimme ahertaneet sukututkimuksen parissa lähes viisi vuotta, ja sitten löytyi kontakti niin, että me molemmat tietämättämme olimme polulla, joka johtaa yhteydenottoon. Arjan mahdolliset telepatiakyvyt olivat avuksi, koska hän lähetti ratkaisevan kyselyn aikaisemmin, minulta olisi vielä kulunut siihen vähintään päiviä ja ehkä jopa kuukausia. Kysyin, miksi hän lähetti kyselyn juuri maanantaina, ja hän vastasi, että se vain ”sattui” tapahtumaan nyt. Vähän nousee iho kananlihalle kun tätä tapahtumaketjua oikein ajattelee.

Torstaina vaihdoimme tietoja puhelimen avulla. Arja kysyi myös Järvisen haaran tietoja, koska häneltä puuttui tästä vielä Lyylin osuus. Vastasin, että on minulla hieman tietoa, ainakin kuolinilmoituksen tiedot. Olin kirjannut kyseiset tiedot rullalta n:o 32774 juuri tiistaina kaksi päivää aikaisemmin.

Pertti Saarinen
×