Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Talkooväki kokosi 38. Valtakunnalliset Sukututkimuspäivät 2015 Saloon

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 2/2015 Kirjoittaja Marja-Liisa Pitkänen, Martti Attila ja Risto Sinervo

Valtakunnallisten Sukututkimuspäivien työryhmät valmistelivat tapahtumaa tahoillaan lähes koko vuoden 2014. Ennen h-hetkeä kokoonnuttiin joukolla maanantaisin viikoittain kaikkiaan kahdeksan kertaa (19.1.–9.3.) – muulloin kaupungintalolla paitsi 2.3. Astrum-keskuksessa, jolloin vapaaehtoiset avustajatkin olivat perehtymässä tapahtumapaikkaan. Ensimmäiseen kokoukseen valmistui yhdistyksen upouusi, Paula Riihuhdan laatima roll-up -esite.

Kuva 1
Kuva 1. Kansisivu tapahtuman 24-sivuisesta käsiohjelmasta, jonka kokosi Kari Iso-Järvenpää.

Vapaaehtoista vastuunjakamista

Puheenjohtaja Kari Iso-Järvenpää piti joukkomme ajan tasalla raportoimalla viikoittain ilmoittautumistilanteesta eri aktiviteetteihin ja vertaamalla kassatilannetta budjetoituun talousarvioon. Kari hoiti yhteydenpidon paitsi tapahtumaan tulijoihin myös Suomen Sukututkimusseuraan, näytteilleasettajiin, puhujiin, mainostajiin ym. Hän pyysi avajaisiin tervehdyksen tuojaksi Salon kaupunginhallituksen puheenjohtajan Annika Viitasen ja Salon kaupungin tarjoamaan aamukahvit perjantaina. Kari laati myös henkilökohtaiset osallistujapassit illallista, kuljetuksia ja retkiä varten.

SSSry:n oma osasto
Kuva 2. Omalla osastollamme kävijöitä kiinnosti kirjallisuus ja paikallinen sukututkimus, jota esittelevät kuvassa Risto Sinervo ja Paavo Määttänen. Kuvan otti Seppo Tuomi.
SSSry:n oma osasto
Kuva 3 .Osastollamme painotuotteitamme esitteli ja myi lähes tauotta päivystänyt Riitta Tuomi. Kuvan otti Seppo Tuomi.
Vuoden sukututkimuskirjakilpailun satoa
Kuva 4. Vuoden sukututkimuskirjakilpailun satoa, mukana oli myös Riitta Tuomen kirja ”Haukkalan kylä Uskelassa”. Kuvan otti Martti Attila.
Eero Kallio ja Teijo Kaistila
Kuva 5. Näyttelyssä oli sopiva tilaisuus tavata tuttuja, kuvassa Teuvo Kaistila ja Eero Kallio. Kuvan otti Martti Attila.

Puheenjohtaja kokosi myös tapahtuman 24-sivuisen käsiohjelman, jota painettiin 1500 kpl Keuruskopio Oy:ssä. Siihen saatiin 12 mainosta.

Retkivastaavamme Vesa Hänninen suunnitteli paitsi kevät- ja kesäretkemme myös Sukututkimuspäivien retket niin Kosken kartanoon kuin Wiurilan kartanomuseoon ja Halikon kirkkoon. Kosken retken osallistujamäärä rajattiin bussilliseen (60 henkeä) – oppaaksi lupautui Tanja Bergroth. Wiurilan/Halikon kirkon retkelle mahtuisi 70 osallistujaa, jotka jaettaisiin kahteen eri järjestyksessä kulkevaan bussiin. Wiurilan museossa oppaana toimi kartanon emäntä Anne Marie Aminoff ja Halikon kirkossa
Jouko Kivirinta. Sukukirjakilpailun 2014 tuomariston jäsenenä Vesa julkisti avajaisissa vuoden palkitut, jotka kutsuttiin iltajuhlaan.

Eero Kallio laati opasteet niin ulko- kuin sisätiloihinkin sekä käsiohjelmaan tulevan kokouspaikan ja näyttelyalueen kartan.

Suvustajan juhlanumeron kokosi Martti Attila tukenaan erityisesti Harri Lintula ja Kaija Salminen. Lehden painokseksi päätettiin 1200 kappaletta ja sitä myytiin kolmella eurolla. Martti pyrki myös ottamaan valokuvia tapahtumasta.

Iltajuhlaan päätettiin kutsua kunniajäsenemme Veikko Vennonen ja idean yhdistyksemme perustamiseen antanut Elisabet Uschanov Siirtolaisuusinstituutista sekä uusi kunniajäsenemme Tuula Virsu.

Marja-Liisa Pitkänen laati tapahtuman valmistelusta muistion sekä arviointilomakkeen tapahtumavieraille.

Ritva Laaksonen koordinoi tapahtuman työvuorot avustajille mm. infopisteelle, juontajiksi ja yleisömikrofoneihin teatterisaliin, pysäköinnin ohjaajiksi sekä näyttelytilan varustuksen pystyttämiseen ja purkamiseen. Risto Aarikka toimi teknisenä tukena tapahtumapaikalla. Eri tehtävissä avustajina olivat myös Päivi Attila, Leila Forsman, Raimo Honkala, Göran Kuhlberg, Leena Laakso, Arto Lahtinen, Eija Murtola, Minna Puonti, Markku Rantanen, Kari Saarinen, Marjatta Ticklén ja Arto Yli-Ikkelä.

Sukututkimuspäivien näyttely

Näytteilleasettajia oli 32 kpl. Astrum-keskuksen avara näyttelytila kalustettiin ja purettiin talkoilla. Tapahtumassa kävijät hyödynsivät tilaa kohtaamispaikkana osastoihin tutustumisensa ohella.

Info-piste siirrettiin sisääntuloaulasta näyttelypäiviksi näyttelytilan ovensuuhun. Infossa päivystivät pääasiassa Ritva Laaksonen ja Marja-Liisa Pitkänen. Paljon kiinnostusta herätti oma osastomme, jossa päivystivät ahkerasti Riitta ja Seppo Tuomi esitellen toimintaamme ja myyden julkaisujamme. Näyttelykävijöitä riitti myös perehtymään sukututkimukseen Risto Sinervon ja Paavo Määttäsen läppärien äärelle.

Iltajuhla Wiurilassa

Lauantai-iltana kokoontui Wiurilan kartanon upeaan juhlasaliin peräti 133 henkeä sukututkimuspäivien iltajuhlaan. Samalla juhlistettiin myös oman seuramme 30-vuotista taivalta. Illan juontajana toimi Hanna-Maija Saarimaa. Ohjelmassa oli mm. puheenjohtajamme katsaus yhdistyksemme vaiheista, opetusneuvos Ossi Helinin murrepakina ja Moision koulun musiikkiluokkien, Moisio Steel Bandin pirteä esitys. Illan kohokohtiin kuului myös illallinen, jossa ravintolan väki onnistui loistavasti. Juhlan ohjelman ja menun suunnittelusta vastasi Risto Sinervo. Menu- ja ohjelmakortin ulkoasun ja stilisoinnin laati Kaija Salminen.

Juhlaillallisen menu
Kuva 6. Yllä Wiurilan juhlaillallisen menu- ja ohjelmakortin sisältö. Kortin laati Kaija Salminen.

Loppuarviointi

Jaettuja arviointilomakkeita palautti yli 100 tapahtumavierasta. Lainaus yhdestä arviosta ”… tilaisuuden järjestelyt oli hoidettu todella mallikkaasti ja huomasi, että ne oli suunniteltu ajatuksella. Myös järjestäjiä oli todella paljon opastamassa ja auttamassa, KIITOS!” – kuvastaa hyvin suurinta osaa arvioinneista. Negatiivista palautetta saatiin lähinnä sellaisista teknisistä seikoista, joihin emme voineet vaikuttaa haluamallamme tavalla. Talkoojoukkomme saattoi olla suoritukseensa hyvin tyytyväinen, ja erityisen kiitoksen annamme puheenjohtajamme mittaamattoman suurelle panokselle tapahtuman valmistelussa.

Marja-Liisa Pitkänen, Martti Attila ja Risto Sinervo
×