DNA-testaukset - näin pääset alkuun
Tutustu eri testauslaboratorioihin ja selvitä hinnat
Aluksi kannattaa opiskella asiaa kirjoista ja nettisivustoilta (ks. luettelo Sari Scimonen artikkelin lopusta). Kun päätät tilata, harkitse, minkä laboratorion testin teet. Kannattaa harkita FamilyTreeDNA:ta (FTDNA), sillä suurin osa suomalaisista tilaa sen kautta, ja yhtiö on ainakin toistaiseksi sitoutunut olemaan myymättä DNA-tietoja eteenpäin kolmansille osapuolille. Muita ovat mm. 23andMe, AncestryDNA ym. Testin tilaus FTDNA:sta on edullisempaa Finland-DNA-projektin kautta. Lisäksi ajoittain on tarjoushintaisia testejä esim. Kuulutko sukuuni -tapahtuman ja Valtakunnallisten sukututkimuspäivien aikoihin ja on myös Summer Sales & Holiday Sale -tarjouksia.
Ota selvää testityypeistä: Y-DNA, mtDNA, autosomaalinen "serkkutesti"
Hanki oma DNA-kummi: etsi tuttavapiiristäsi testin jo tehnyt henkilö, joka voi neuvoa testin tilaamisesta alkaen ja auttaa valitsemaan, mistä testistä olisi apua juuri sinulle! Ensiksi joudut miettimään, mihin pyrit DNA-testauksella ja mitä haluaisit löytää. Älä siis tilaa testiä summamutikassa. Perustestejä on kolme erilaista:
- Y-DNA-testi isälinjan selvittämiseen. Sen voi teettää vain miehille. Valittavana ovat 12, 25, 37, 67 ja 111 markkerin testit. Markkerit ovat DNA-molekyylin ”pikkuosia”, jotka on valittu testattaviksi.
- mtDNA- eli mitokondriotesti äitilinjan selvittämiseen. Sen voi teettää sekä miehille että naisille.
- FamilyFinder (FF)- eli nk. "serkkutesti", joka on kokonaisperimän testaava nk. autosomaalinen testi. Senkin voi teettää sekä miehille että naisille
Y-DNA-testi selvittää isälinjan ja mtDNA-testi äitilinjan hamaan "Afrikan Aatamiin ja Eevaan" saakka. Serkkutestillä saadaan tietoa sekä isän- että äidinpuoleisista esivanhemmista laajalla skaalalla, mutta tulokset ulottuvat vain n. 5 - 6 sukupolven päähän. FF-testillä on hyvä aloittaa DNA-sukututkimus, hintakin on kohtuullinen.
Kannattaa liittyä jo varhaisessa vaiheessa Facebookin suljettuihin suomenkielisiin DNA-ryhmiin, joissa myös aloittelija saa kokeneemmilta arvokasta apua ja neuvoja. Fb-ryhmiä ovat esim. Suomi DNA -projekti (jo lähes 3300 jäsentä), sekä Geneettinen sukututkimus (lähes 700 jäsentä). Niiden osoitteet on mainittu edellä. Julkisissa ryhmissä ei ole suositeltavaa käsitellä DNA-tuloksia. DNA-testitulokset ovat luottamuksellista tietoa.
Testin tilaaminen, näytteen otto ja palautus
Testin tilaaminen ja maksaminen tapahtuvat kätevimmin luottokortilla Finland-DNA -projektin sivuilla, os. https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=Finland&vGroup=Finland. Mahdollinen alennuskoodi pitää ilmoittaa ennen maksamista. Parin viikon päästä posti tuo näytepakkauksen, jossa on testin KIT-numero (=käyttäjätunnus FTDNA:n henkilökohtaisille sivuille), kaksi putkiloa ja pikku harjaa sekä ohjeet näytteiden ottamisesta posken sisäpinnalta. Hyviä opastusvideoita testin tekemiseen löytyy myös internetistä, esim. https://www.youtube.com/watch?v=AN07Adpu7Bs. Näytteiden palautukseen USA:han riittää ykkösluokan postimerkki (1,30 € + priority-merkki). Palautuskuoreen laitetaan näyteputkiloiden lisäksi täytetty yhteystietolomake sekä vihreä lappunen, jonka näytteen antaja allekirjoittaa ja näin antaa luvan näytteiden käsittelyyn ja tulosten ilmoittamiseen. Kuoren takapuolelle kiinnitetään postista saatava vihreä tullitarra ja siihen merkintä sisällöstä: DNA saliva sample, arvoksi esim. 2 USD tai 2 €.
Omien FTDNA-sivujen valmistelu
FTDNA lähettää sähköpostitse testin KIT-numeron sekä väliaikaisen salasanan, jolla kirjaudutaan FTDNA:n sivuille. Etusivulla (MyDashboard) on linkki Change Password, jossa voit vaihtaa salasanan haluamaksesi. Oman profiilisivustosi tietoja voit täydentää valmiiksi jo ennen tulosten saapumista klikkaamalla linkkiä Manage Personal Information. Täydennä tietojasi esim. seuraaville välilehdille:
- Contact Information: täydennä yhteystietosi (saapuneet osumat ilmoitetaan sähköpostitse)
- Account Settings:
- Personal Profile Settings: Voit lisätä kuvan, ja My Story -kohdassa voit kertoa itsestäsi, jos haluat. Jos et esim. halua julkaista sukupuutasi netissä, voit kertoa, että olet sukua tutkinut esim. 1600-luvulle asti, ja että tietoja voi kysellä sähköpostitse.
- Match and email Settings: Voit valita, ketkä saavat nähdä osumasi ja sähköpostiosoitteesi: kaikki osumalistallasi olevat (suositeltavaa) vai pelkästään samaan projektiin kuuluvat.
- Privacy & Sharing: myös täällä voit muuttaa yksityisyysasetuksia.
- Genealogia (ja nämä täydennykset ovat tärkeitä!):
- Family Tree: ruksaa taulukkoon, ketkä saavat nähdä sukupuusi (MyFamilyTree, avautuu etusivulta)
- Most Distant Ancestor: lisää vanhimman tutkimasi esi-isän tiedot, esim. Lars Mattsson Huckain, b. 1675, d. 2.3.1740 Rantasalmi, Finland, vastaavasti vanhimman esiäitisi tiedot.
- Surnames: Luettele esivanhempiesi sukunimet. Niitä voi kirjoittaa listalle vaikka kymmeniä.
Omien www-sivujen etusivulla on siis linkki sukupuuhun (MyFamilyTree), johon voit koota testihenkilösi esivanhemmat ja myös heidän sisaruksiaan puolisoineen ja lapsineen. Sukupuussa on hakutoiminto, jonka avulla osumia saaneet voivat löytää yhteisiä esivanhempia, puolin ja toisin. Sukupuun tekeminen olisi ensiarvoisen tärkeää testitulosten hyödyntämisen kannalta.
Tulokset voivat valmistua myös aikaisemmin kuin on luvattu (näin tapahtuu usein), joten on hyvä, että sivusto on valmis hyvissä ajoin. Yksityisyysasetusten kanssa ei kannata pihtailla – mitä iloa on esim. serkkutestisi tuloksista, jos et anna niiden näkyä ollenkaan osumillesi eli mahdollisille sukulaisillesi?
Tulokset
Ja sitten odottelemaan tuloksia! Odotusaika vaihtelee muutamasta viikosta puoleen vuoteen, riippuen testityypistä ja -ruuhkasta. Tuloksista tulee ilmoitus sähköpostiin, josta pääset myös kirjautumaan suoraan omille sivuille. Testien tulokset ilmoitetaan luettelona geneettisen eron mukaisessa järjestyksessä, tässä alla esimerkkinä Y-DNA-testin kuviteltua tuloslistaa (FF- ja mtDNA-tulokset ilmoitetaan eri tavalla). Sitten vain tutkimaan tuloksia ja ottamaan yhteyttä sukulaisehdokkaisiin!
Sarakkeiden selitykset:
- Geneettinen ero eli sukulaisuuden läheisyys, ilmoitetaan numeroin (0 - 10 steps eli askelta).
- Testatun henkilön nimi linkkinä (linkin takaa löytyvät tulosten hallinnoijan yhteystiedot)
- Pikkupainikkeita: , joista TIP ilmoittaa arvion sukulaisuudesta prosentteina 4 - 24 sukupolven päässä; sinisestä kuvakkeesta avautuu testatun sukupuu; viimeisenä osumalle teetetyt testit.
- Kaukaisin tutkittu esi-isä (tärkeä tieto)
- Testin antama haploryhmä, esim. N-M231
- Terminal SNP eli tarkempi sijainti nk. haplopuussa (selviää erikseen tilattavalla SNP-testillä)
- Päivämäärä, jolloin kukin osuma on saatu
Muuta huomioon otettavaa
Pyri testaamaan itsesi lisäksi myös lähisukuasi mahdollisuuksien mukaan. Tärkeää olisi saada esim. FF- eli serkkutestit suvun vanhimmilta, koska DNA:ta ”katoaa” matkalla, ja esim. vanhemmillasi on yhteys kauemmas menneisyyteen. Esille tulee etäserkkuja, jotka eivät näkyisi enää oman näytteesi tuloksissa. Antoisaa on myös testata serkkutestein samaa sisarussarjaa ja vertailla, miten erilaisia serkkuja heillä nousee esille, puhumattakaan eroista etnisessä perimässä! Erityisesti tuntemattomia esivanhempia metsästettäessä kannattaisi testata kaikki sisarukset. Sukuseurat ovat alkaneet testata eri sukuhaarojensa jälkeläisiä, jolloin on mahdollista löytää sukuhaarojen yhteinen esi-isä tai todeta, että yhteistä esi-isää ei ole.
Tulosten selvittely vaatii tietynlaista sosiaalisuutta, vaikka tapaisitkin osumiasi vain virtuaalisesti. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä kiinnostaviin osumiin! Näin voi löytyä yllättäviä sukulaisuussuhteita.
Media on myös alkanut kiinnostua DNA-sukututkimuksesta, ja tässä yksi mielenkiintoinen artikkeli:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/jari-tervo-joutui-dna-testiin-yllattava-lorahdus-loytyi-perimasta/