Tiedote

FM Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille. Sivulta löytyy monta muutakin uutta videoesitystä.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Kevätretki Länsi-Uudellemaalle

Artikkeli on julkaistu myös Jäsentiedote:ssa 2/2008 Kirjoittaja Birgitta Hiiskola ja Annikki Lindén

RETKELLE, sinne pitää päästä, perinteiselle kevätretkellemme. Tällä kertaa Kaitsun kuskaama bussi ajoi kohti Sammattia ja Karjalohjaa. Retkeläisten määrä oli melkein vakio, ja pulina linjaautossa osoitti, että sukututkijat jakoivat tietojaan. Ensimmäinen kohde oli Sammatti, sen kirkko ja hautausmaa. Elias Lönnrotin hautakiveä ikuistettiin monella kameralla. Seuraavaksi ajettiin Paikkarin torpalle, jossa opas kertoi Lönnrotin kotielämästä Sammatissa. Tämä oli tuttu paikka, mutta aina on yhtä kiehtovaa kuunnella tarinoita Lönnrotin kovasta lukuinnosta ja muusta elämästä. Mukavaa oli myös kävellä Paikkarin torpan pihamaalla ja ihastella kaunista sammattilaista järvimaisemaa.

Paikkarin torppa
Paikkarin torpan idyllistä pihapiiriä Sammatissa. Torpan rakennutti Elias Lönnrotin isä räätäli Fredrik Juhana Lönnrot Haarjärven kylään Valkjärven rannalle. Senaatin päätöksellä v.1889 se on säilytetty alkuperäisessä asussaan muistona suomalisen suurmiehen varhaisvaiheista. Valokuva Kai Ekbom
Mustion linna
Mustion linnan rakennutti v.1783-92 ruukinpatruuna Magnus Linder II. Linna on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus, ja siinä on ollut alusta asti kaksinkertaiset ikkunalasit - ensimmäiset Suomessa. Linnan sisustus edustaa kustavilaista tyyliä. Huonaita koristaa hyvin säilyneet parkettilattiat, seinämaalaukset ja kaakeliuunit. Linnan upeassa puistossa kasvaa korkkipuu ja amerikkalainen jalopähkinä ym. harvinaisuuksia. Valokuva Riitta Tuomi

Ruokailemassa kävimme Sammatin Kievarissa, jonka tunnetusti hyvät ruoat saivat meidät aivan vetämättömiksi.

Lounaan jälkeen matka jatkui Mustion linnaan. Se oli monille entuudestaan tuttu paikka, mutta opas kertoili juttuja hyvin mielenkiintoisesti. Linnassa oli myös pukunäyttely. Puvut olivat hienoja ja mahdottoman pieniä ajatellen nykyihmisiä. Myös linnan puistikossa ehdittiin tehdä pieni kierros.

Mustion linnasta suuntasimme vähän pienempään kohteeseen eli Tammiston tilalle Karjalohjalle. Tilalla on laaja arboretum, jonka perusti professori Gustav Komppa. Metsässä on noin 250 erilaista puulajia. Opas kierrätti meitä pitkin poikin polkuja kertoen arboretumin historiaa. Vahinko , että sade alkoi, kun pääsimme Tammiston tilalle. Suosittelemme paikkaa niille, jotka eivät tällä kertaa päässeet retkelle.

Kotimatkalle lähdettäessä oli mukava olo. Tällaiset retket lähiseudulle ovat aivan nappiin. Kiitos Kaitsulle ja terveiset mukana olleille.

Retkeläisiä
Yllä retkeen osallistuneita ryhmäkuvassa. Valokuva Kai Ekbom

Seuraavaa retkeä odotellen

Birgitta Hiiskola ja Annikki Lindén
×