Riitta Tuomi - Työ vaihtui sukututkimukseen
Uusi sihteeri esittäytyy
Olen Riitta Tuomi, o.s. Vilhonen syntynyt Uskelassa v.1940 ja asunut Sotkamossa v.1965-2003. Kun pääsin eläkeelle kirjastohoitajanvirastani, päätimme mieheni Sepon kanssa muuttaa Saloon, jossa puhutaan meille molemmille tuttua lounaismurretta, äidinkieltämme. Meillä on kaksi poikaa ja viisi lastenlasta ja hekin ovat kaikki lähempänä meitä täällä kuin Sotkamossa asuessamme. Täällä olen voinut harrastaa sukututkimusta täyspäiväisesti. Olen vaihtanut työn sukututkimukseen.
Aloin harrastaa sukututkimusta yli kymmenen vuotta sitten ja olen tutkinut omaa ja mieheni sukua. Ensimmäiset pikku vihkoset suvuistamme tein vuonna 1995. Isäni Erkki Vilhosen suku on talonpoikainen ja salonseutulainen, esivanhempia on asunut Uskelan Haukkalan kylässä ainakin 300 vuotta. Isoisäni Emil Vilhelm Vilhelminpoika alkoi käyttää sukunimeä Vilhonen 1890-luvulla. Suvusta löytyy myös yhteys Akseli Gallen-Kallelan maalaamaan lammasmummoon, Gustava Karoliina Lindsträmiin. Hän on isäni äidinäidin isän rusthollarin Kustaa Adolf Henrikinpojan (13.5.1824 - 3.4.1878) toinen serkku.
Äitini suku on vaihtelevampaa, siinä on talollisia, torppareita, käsityöläisiä ja sotilaita. Eräs äitini esi-isä on Perttelin Hähkänän Arkkilan rakuuna Johan Blad, entinen Roos, syntynyt 1704, kuollut 17.1.1771. Äitini äidinisä on Uskelan Anjalan Suutarin poikia. Äidin isänpuoleiset sukujuuret menevät Teiskon Kiimajoelle, jossa heitä eleli talollisina koko 1700-luvun ajan. Äitini tyttönimi Kuusoja tulee Kuusojan torpasta, joka vieläkin on Tampereella. Sen rakensi äitini isoisän isä torppari Karl Erik Matinpoika Kuusoja Teiskon Kämmenniemen Kahnan maille. Kallioon talon viereen on hakattu teksti: Rakentanut Kalle Matinpoika 23/111 1857. Sain Sepolta 60-vuotislahjaksi matkan tälle paikalle ja olin todella liikuttunut lukiessani tekstin kalliosta.
Tällä hetkellä tutkin mieheni isänpuoleista sukua. Ensimmäiset sukupolvet asuivat Säkylän Vähäsäkylän Saunalan talossa lampuoteina. Saunala oli Euran komppanian katselmuskirjurin virkatalo. 1700-luvun lopulla suku hajaantui ympäröiviin pitäjiin, Sepon esi-isät Yläneen Vainionperälle lampuodeiksi. Ensimmäisestä Yläneen lampuodista Johan Jakobinpojasta (4.12.1757 - 5.1.1809) lähtien olen pyrkinyt etsimään kaikki jälkeläiset ja suurin osa on löytynyt. Tuomi-sukunimi tulee Yläneen Uudenkartanon Tuomen torpasta, jossa Sepon isoisä Frans asui 1912-1917. Olemme kokeneet todellisia elämyksiä löytäessämme suvun vanhoja asuinpaikkoja. On myös ollut antoisaa tutustua sukulaisiin, joiden olemassaolosta ei ole ollut ennen mitään tietoa.
Täällä Salossa on hyvä asua ja hyvä tehdä sukututkimusta. Kaikki on niin lähellä ja muita sukututkijoita on mahdollisuus tavata säännöllisesti ja saada heiltä apua ongelmiin. Sukututkijat järjestävät mielenkiintoisia retkiä ja esitelmätilaisuuksia ja Salossa on runsaasti kulttuuritarjontaa.
Iloista ja antoisaa sukututkimusvuotta 2006!