Tiedote

FM Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille. Sivulta löytyy monta muutakin uutta videoesitystä.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Puheenjohtajan katsaus

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 2/2023 Kirjoittaja Tapio Saarimäki

Tässä on jo kohta puoli vuotta totuteltu puheenjohtajuuteen ja siihen liittyviin tehtäviin. Yksi näistä on tämä puheenjohtajan katsaus. Suvustajassa on hyvä ja kattava katsaus toimintaamme. Siitä selviää, mitä kevään aikana on tapahtunut ja mitä syksylle on suunnitteilla. Perinteiset kerho- ja kuukausitapaamiset tietysti jatkuvat. Olemme pyrkineet löytämään mielenkiintoisia esitelmiä niihin. Ehdotuksia luentojen aiheista ja pitäjistä otamme mielellämme vastaan.

Etäluennoista olemme päättäneet jatkaa Juha Vuorelan maanantailuentoja, ainakin omasta mielestäni uudet aiheet ovat kiinnostavia. Myös Veli Pekka Toropainen luennoi vanhoista käsialoista ja asiakirjoista – tärkeä taito hallita, kun haluaa päästä syvemmälle sukututkimuksessa.

Olen ollut yhdistyksen toiminnassa aktiivisesti mukana vasta lyhyen ajan. Siksi kevätretki Kemiönsaareen oli minulle ensimmäinen laatuaan ja myös erittäin positiivinen kokemus. Ohjelma oli hyvä, aikataulu pelasi ja ilma suosi – Vesalle kiitos järjestelyistä. Suosittelen näille retkille osallistumista kaikille niille, jotka eivät vielä ole mukana olleet. Näin saadaan hyvä perinne jatkumaan.

Kuva 1
Kuva 1. Tapio Saarimäki

Maaliskuussa vierailimme Kuusjoki-seuran upeissa tiloissa Martti Tulosen isännöimänä ja saimme nauttia heidän vieraanvaraisuudestaan. Martin ja Eeron kanssa osallistuimme myös Salon lukion työpajaan ja saimme tilaisuuden kertoa kiinnostuneille nuorille sukututkimuksesta. Toivon mukaan joku siemen jäi itämään. Pääsimme myös nauttimaan kouluruokailusta yhdessä rehtori Maria Liipon kanssa. Omasta kouluruokailukokemuksestani olikin jo tovi kulunut.

Päätös järjestää torpparipäivät sukututkimusviikolla 11. huhtikuuta oli myös oikea. Kiinnostus jopa yllätti meidät, vaikka tapahtuma pidettiin arkena päiväsaikaan. Mukavasti oli saatu luennoitsijoita – kiitos siitä kaikille. Tässä yhteydessä haluan kiittää myös IT-guruamme Mikkoa, joka tallensi, muokkasi ja viimeisteli luennot esityskelpoiseen kuntoon verkkosivullemme jälkikäteen katsottaviksi.

Torpparipäivä poiki myös sen, että Martti ehdotti tästä lehdestä torppariuden teemanumeroa. Esitelmöitsijät lupautuivat tekemään esityksistään sopivan artikkelin – kiitos heille vielä tästä lisätyöstä. Tuloksen näette tässä lehdessä.

Kesäkausi on yhdistystoiminnassa ehkä enemmän akkujen lataamista, kukin tekee sitä omalla tavallaan. Marjatan ehdotuksestä päätimme kuitenkin osallistua Laurin markkinoilla ”Sukutarinoiden päivä” -tapahtumaan Perniön museossa. Taiteilijoiden Catharina Kajanderin ja Aurora Reinhardin pystyttämään näyttelyyn ja sukutarinaan Catharinan isoäidistä Margaretasta kannattaa tutustua. Kaija ja Eero olivat meiltä myös mukana tässä tapahtumassa, mikä tarjosi mahdollisuuden esitellä yhdistystä. Samalla saatiin tutustua tähän upeaan näyttelyyn ja hienoon Perniön museoon.

Martti Attila ja Risto Sinervo ovat tehneet merkittävän työn seutukunnan kirkonkirjojen digitoimisessa ja hakemistojen tekemisessä. Se on suuresti helpottanut meidän sukututkijoiden elämää. Ajattelin nostaa vielä yhden teon esille siitä panostuksesta vapaaehtoistyöhön, joka joillakin henkilöillä tuntuu olevan veressä, vai onko se geeneissä. Martti tässä eräässä kokouksessa kertoi Riston ajatuksesta, että nyt olisi syytä digitoida Someron kirkonkirjoja, koska nykyisin tarjolla olevat kuvat ovat varsin heikkoja laadultaan. SSHY:ltä ainoa vapaana oleva kuvauslaitteisto oli aivan itärajalla Simpeleellä, noin 400 km mennen tullen. Sinne Martti ajoi laitteistoa hakemaan. Someron kirkkoherra Jaakko Knuutila allekirjoitti kuvaussopimuksen Someron ja Somerniemen kirkonkirjojen kuvaamisesta. Työ alkoi elokuun alussa Martin organisoimana. Suurimman osan kuvauksista tekivät loimaalaiset Sari Äikää-Torkkeli ja Jani Hägg. Myöhemmin syksyllä tuloksista pääsevät nauttimaan ne, joilla on sukua Somerolla.

Vapaaehtoistyö on tärkeää, ja toivon että myös yhteiskunta arvostaisi ja tukisi sitä riittävästi, jotta esimerkiksi jäsenmaksu pystytään pitämään kohtuullisena. Onneksi kirjaston ja lukion tiloja olemme saaneet käyttää ilmaiseksi.

Lopuksi sama toteamus kuin viimeksi – yhdistys on jäseniään varten. Olkaa siis aktiivisia, osallistukaa, ottakaa yhteyttä ja antakaa palautetta. Toivon teille kaikille hyvää syksyä.

Tapio Saarimäki
×