Tiedote

FM Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille. Sivulta löytyy monta muutakin uutta videoesitystä.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Uusi hallituksen jäsen: Marjut Eriksson

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 1/2024 Kirjoittaja Marjut Eriksson
Kuva 1. Marjut Eriksson

Salosta tunnen olevani kotoisin käytyäni kouluni täällä. Vajaan parinkymmenen vuoden pääkaupunkiseudulla vietetyn ajan jälkeen tie toi takaisin seudulle. Tällä kertaa Särkisaloon, jossa vierähti 16 vuotta. Vuodesta 2004 olemme perheenkanssa asuneet Salon keskustassa, tosin nykyisin enää kahdestaan. Lapset, kolme tytärtä, ovat jo omillaan. Lastenlapsia on neljä. Koko työurani olen ollut erilaisissa taloushallinnon tehtävissä. Eläkkeelle jäin Salon seurakunnan talousjohtajan virasta vuonna 2020 ja sen jälkeen keskityin myös sukututkimukseen ja liityin mm. Salon Seudun Sukututkijoihin ja tein DNA-testin.

DNA-testi olikin hyödyllinen, löysin sitä kautta itselleni uusia serkkuja. Toki tiesin äitini adoptiotaustasta, mutta oli ihana yllätys löytää oikeita biologisia serkkuja. Nykyisin tapaankin yhtä serkuistani säännöllisesti ja järjestimme myös siskoksille eli äideillemme ensimmäisen yhteisen tapaamisen heidän ollessaan 80- ja 85-vuotiaita. Samalla olen voinut kirkonkirjojen ja hautausmaakäyntien avulla tutustua äitini (os. Lindberg) juuriin Someron ja Tammelan alueella.

Isäni varhaislapsuuden kotiseutu taas on nykyisessä eteläisessä Salossa. Esivanhemmat ovat eläneet samoilla seuduilla mistä myös mieheni on kotoisin eli Ylönkylän ja Nurkkilan suunnalla. Olen myös selvitellyt isäni sotalapsiaikaa Tanskassa. Juuri lähimenneisyys sukututkimuksessa kiinnostaa, miten on eletty ja missä, 1800- luvulla ja 1900-luvun alkupuolella ennen itsenäisyyttä. Isäni äidinisä on suomentanut nimensä Himbergistä Tuomiseksi. Selvittämättä kylläkin on, onko samaa Himbergin sukuhaaraa, joka on omistanut Hirvilahden. Näin ainakin 90-vuotias isäni väittää. Mieheni kotipaikka on Hirvilahden vanha torppa Hinkkala, jonka hänen isoäitinsä on ostanut 1920-luvulla. Eli pienet ovat ympyrät niin sanotusti. Jonkin verran olen tutkinut myös mieheni sukua ja olemme yhdessä etsineet mm. hänen isänsä kantakortin perusteella sotapäiväkirjoista tietoja taisteluista, joissa hän on ollut mukana.

Lupauduin Salon Seudun Sukututkijat ry:n hallitukseen, vaikka olen melko aloittelija sukututkimuksessa. Kiinnostusta kuitenkin on, ja tarkoitukseni on jatkaa sukututkimukseen perehtymistä ja osallistua jatkossakin erilaisiin luento- yms. tilaisuuksiin aina mahdollisuuksien mukaan. Hyvää infoa saa myös Facebookin eri sukututkimusryhmistä.

Toivottavasti joskus voin olla enemmänkin avuksi yhdistyksen toiminnassa.

Marjut Eriksson
×