Puheenjohtajan katsaus
Vuosi 2025 on yhdistykselle juhlavuosi, yhdistys täyttää 40 vuotta. Tätä on tarkoitus juhlistaa Salon seurakuntatalon Kuparisalissa lauantaina 12. huhtikuuta. Tarkempi ohjelma selviää kevään myötä. Toivomme tietysti, että mahdollisimman monella on tilaisuus tulla juhlistamaan tätä merkkivuotta.

Koska on juhlavuosi, ajattelin kertoa hieman historiikkia edeltäjiäni esittelemällä. Henkilökohtaista kokemusta minulla ei heistä puheenjohtajina ole Arto Lahtista lukuun ottamatta, mutta onneksi verkkosivuilta tietoja löytyy. Toisin oli ”raivaajakauden” puheenjohtajilla, millä nimellä heitä ajattelin kutsua. Ensimmäinen oli pormestari Eino Kulmala vuonna 1985, häntä seurasivat v. 1986 halikkolainen pitäjänneuvos Veikko Vennonen, v. 1992 kotiseutuneuvos Hanna-Maija Saarimaa ja v. 1997 silloinen nuorukainen Vesa Hänninen. Vesa oli aloittaessaan 25-vuotiaana Suomen nuorin sukututkimusseurojen puheenjohtaja, ehkä jopa kautta aikojen. Vesa on aktiivi Rikala-seurassa, joten näitä alkupään puheenjohtajia on kiinnostanut voimakkaasti myös kotiseututyö, mistä iso arvostus heille.
Seuraavia ajattelin kutsua ”digikauden” puheenjohtajiksi. Heistä ensimmäinen oli Kaija Salminen v. 2002, seuraavat Harri Lintula v. 2005, Kari Iso-Järvenpää v. 2011 ja Arto Lahtinen v. 2017. Kaijan aikana valtakunnassa perustettiin Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys (SSHY), joka kirjainyhdistelmä on meille kovin tuttu. Kaijan aikana yhdistyksemme otti myös käyttöön omat kotisivut Mikko Laihosen rakentamana. Harrin aikana juhlittiin 20- ja 25-vuotisjuhlia, ja hänen myötään yhdistyksemme jatkoi myös verkottumista Suomen Sukututkimusseuran kokouksissa valtakunnan tason sukututkimustoimintaan. Tästä poiki ajatus Valtakunnallisten sukututkimuspäivien järjestämiseen v. 2015 Salossa, ja tätä projektia sitten veti ansiokkaasti Harria seurannut Kari, joka myös palkittiin ansioistaan Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalilla. Arton kauden isoin hanke on ollut laajasti ymmärretyn Salon seudun alkuperäisten kirkonkirjojen digitointi, missä Martti Attila ja Risto Sinervo ovat tehneet valtavan työn. Arto sai puheenjohtajana niskaansa myös koronan, mutta onneksi Mikon jatkuvasti kehittämät kotisivut ja kokousten etätarjonta auttoivat tästäkin vaiheesta hyvin yli.
En voi tässäkään kirjoituksessa jättää mainitsematta Suvustajaa, tärkeää ja kehuttua lehteämme. Se on näinä vuosina käynyt läpi ison kaaren A5-kokoisesta jäsentiedotteesta upeaksi A4-kokoiseksi värilliseksi painotuotteeksi. Martin yli kymmenvuotinen panos päätoimittajana on kantanut hienoa hedelmää.
Oma kauteni alkoi v. 2023. Tiedotusvälineissä uutisia on koko ajan hallinnut Venäjän hyökkäys Ukrainaan, sodat Gazassa ja Syyriassa. Hyvä vaihtoehto on viettää aikaa sukututkimuksen parissa. Se saa ajatukset pois kaikesta negatiivisesta, jota nykyisin on liikkeellä.
Tekoäly tuntuu olevan ajan henki, ja se varmaan helpottaa sukututkimusta enenevässä määrin. Se on kuitenkin vain apuväline. Myös DNA-testien suosio ja tarkkuus kasvaa. Osaamista löytyy myös omasta yhdistyksestämme. Hallituksen jäsen Eero Kallio aloittaa geneettisen sukututkimuksen kurssituksen Salon kansalaisopistossa.
Kaikista apuvälineistä huolimatta sukututkimus vaatii edelleen sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä. Siitä hyvänä esimerkkinä yhdistyksessämme ovat Mikko ja jäsensihteerimme Anni Ala-Rakkola-Kara. He olivat läsnä jo perustamiskokouksessa ja ovat edelleen aktiivisina hallituksen toiminnassa. Samasta sitkeydestä ja sitoutumisesta minun on kiittäminen myös niitä edellisiä puheenjohtajia, jotka ovat jatkaneet hallituksessa. Myös uusia tuulia ja ideoita kaivataan yhdistystyössä. Niitä tuo mukanaan tuorein jäsenemme hallituksessa Marjut Eriksson. Perniöläisyyttä ja hyvää aluetuntemusta edustaa sihteerimme Marjatta Ticklén. Eiköhän tällä kokoonpanolla saada aikaan hyvä juhlavuosi.
Veikon aikana jäsenmäärä ylitti 100 rajan, Hanna-Maijalla ylittyi 200 jäsenistön kasvaessa 112:sta 206:een, Vesan aikana rikottiin 250:n ja Kaijan aikana 300:n raja. Harrin aikana saavutettiin jäsenmäärä 339, Karin lopettaessa 358 ja Arton kaudella päästiin jo 400:aan. Tätä vuotta aloittaessamme jäsenmäärä oli jo 437.
Salon Seudun Sukututkijat on suurimpia sukututkimusyhdistyksiä Suomessa. Siitä kiitos historian aikana kaikille, jotka ovat tähän myötävaikuttaneet. Kiitos jäsenistölle aktiivisuudesta, jota toivon jatkossakin. Olkaa yhteydessä ja antakaa palautetta. Toivotan kaikille lukijoillemme hyvää ja onnellista vuotta 2025. Toivottavasti tämä meidän juhlavuotemme kääntyisi myös rauhan ja sovun vuodeksi maailmassa.