Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Kotiseutuneuvos Esko A. Paju SSS ry:n kunniajäseneksi

Artikkeli on julkaistu myös Jäsentiedote:ssa 1/2002 Kirjoittaja Kaija Salminen

Salon Seudun Sukututkijat ry. kutsui loppuvuodesta 2001 kunniajäsenekseen kotiseutuneuvos Esko A. Pajun. Kunniajäsenyydelle on vankat perusteet: Esko Paju on vuosikymmenet tehnyt ansiokkaasti karjalaista ja myös salonseutulaista perinnetyötä keräämällä järjestelmällisesti lehtileikkeitä, valokuvia ym. dokumentteja sekä erityisesti tekemällä murre- ym. haastatteluja ja videonauhoituksia. Laajoiksi paisuneita kokoelmiaan varten Esko Paju osti 1980-luvun loppupuolella asuintalonsa kerhotilan, joka toimii nykyisin Perinnepirttinä. Kokoelmiin ensi kertaa tutustuva voi vain hämmästellä aineiston määrää:

  • videoita 800 nauhaa
  • satoja C-kasetteja
  • valokuvia yli 3000 kpl (paljon sellaisia, jotka odottavat tunnistamista)
  • diakuvia 1800 kpl
  • kaitafilmejä
  • kirjallisuutta n. 300 nidettä
  • hyllymetreittäin kansioita täynnä kirjoituksia, lehtileikkeleitä, sotamuistoja, murreaineistoa, haastatteluja ym. kirjallista dokumenttiaineistoa Karjalasta ja Salon seudulta
  • jonkin verran myös vanhaa esineistöä.

Kuva 1
Kuva 1. Erkki Partanen (vas.) ja Kalevi Launiainen perinnepirtin kokoelmien äärellä.

Kokoelmia ylläpitää ja kehittää edelleen Salon Karjalainen Perinneyhdistys ry., jonka perustajajäsen Esko Paju on. Pienen yhdistyksen aktiivijäsenistä ovat usein paikalla Erkki Partanen, Jenny Manelius ja Kalevi Launiainen, jotka auliisti esittelevät Perinnepirttiä, opastavat aineiston käytössä ja jatkavat perinteen tallentajina jo yli 80-vuotiaan Esko Pajun työtä. Erkki Partanen luetteloi parhaillaan kokoelmien kirjoja tietokoneelle. Kalevi Launiainen kertoo, että haastatteluja tehdään edelleen. Sitä varten Perinnepirtissä on videokameroita, editointilaitteet, valokuvapimiö ym. tarvittavia laitteita sekä pari tietokonetta.

Perinneyhdistys toimii kokonaan lahjoitusten ja avustusten varassa, mm. Uusikirkkosäätiö ja Kannelsäätiö ovat avustaneet toimintaa. Tietokoneet on saatu lahjoituksina, ja osan kameroista ja muista laitteista jäsenet ovat ostaneet omalla kustannuksellaan. Pääasiassa perinteen tallennusta tehdään talkoovoimin. Uusia jäseniä yhdistykseen toivotaan ikään, säätyyn, heimoon ym. katsomatta.

Kokoelmiin voi tutustua paikan päällä, mutta aineistoa lainataan myös kotiin. Perinnepirtissä on avoimet ovet joka kuukauden 1. keskiviikkona klo 12 - 15, mutta vierailijat ovat tervetulleita myös muuna aikana. Paikalla ollaan lähes joka päivä. Käynnistä voi sopia Kalevi Launiaisen kanssa, puh. (02)7332135.

Kaija Salminen
×