Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Retki Ritarihuoneelle 26.1.2017

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 2/2017 Kirjoittaja Martti Attila

Tammikuun kuukausitapaamisen sijasta teimme tutustumismatkan Ritarihuoneelle Helsinkiin. Vakituisen bussikuskimme Kai Ekbomin lisäksi retkibussiin tuli 28 jäsentä ja kuusi ei-jäsentä. Lisäksi paikalle tuli kolme jäsentä pääkaupunkiseudulta.

Ritarihuonetta esitteli meille tuttu sukututkija, amanuenssi Gunilla Peräsalo. Aulassa hän kertoi talon historiaa. Arkkitehti G. T. Chiewitzin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1862. Siellä kokoontuivat kaikki neljä säätyä vuoden 1863 valtiopäivillä, koska Säätytalo ei ollut vielä valmis.

R.W.Ekmanin maalaus
Kuva 1. Ritarihuoneella ihailtiin R. W. Ekmanin valtavaa maalausta vuoden 1863 valtiopäivien avajaisista. Kuvan otti Kaija Salminen ja sitä muokkasi Severi Salminen.
Kai Ekbom
Kuva 2. Retken kuljettajaa, Kai Ekbomia muistettiin pienellä lahjalla hänen siirtyessään eläkkeelle. Kuva: Kaija Salminen.

Pääkohteena oli luonnollisesti toisen kerroksen suuri täysistuntosali, jossa kuulimme selostuksen ritarihuoneen toiminnasta ja yleisesittelyn ritari-, kreivi– ja ruhtinassukujen vaakunoista. Ihailtuamme vaakunoita riittävästi kävimme myös johtokunnan huoneessa katsomassa kuuluisuuksien muotokuvia huoneen seinillä.

Virallisen opastuksen jälkeen Gunilla vei meidät Ritarihuoneen kirjastoon, jossa hän esitteli kirjaston toimintaa ja sen aarteita. Samalla oli mahdollisuus ostaa eräitä Ritarihuoneen julkaisuja — ainakin muutama aateliskalenteri löysi uuden omistajan.

Paluumatkalla poikkesimme vielä moottoritieltä kahville Haukanpesään. Eläkkeelle jäävälle kuljettajallemme Kaitsulle annettiin myös pieni muisto kiitokseksi monivuotisesta turvallisesta kuljettamisesta lukuisilla retkillämme.

 

Martti Attila
×