Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Torpat ja torpparit

Sammatti

Kirjoittaja Toivo Haatio

Torpat ja torpparit

Sammatti

Tätä artikkelisarjaa ei ole julkaistu jäsentiedotteissamme. Sammattilaisten torppien ja torpparisukujen tiedot on koonnut Toivo Haatio ( toivo.haatio[e]teknologiateollisuus.fi ). Alla olevat saatesanat on lainattu hänen ensimmäisestä Leikkilän kylää koskevasta artikkelistaan:

Sammatin uuden historiankirjan yhteydessä on sammattilaista kyläyhteisää ja elämää kuvattu monin eri tavoin monipuolisesti kunnallisiin ja kirkollisiin lähteisiin nojautuen. Tässä yhteydessä myös moni torppa ja torppari on tullut tutuksi niin sammattilaisille kuin muillekin kirjan lukijoille.

Myös Sammatin taloihin liittyvät isäntäluettelot ovat olemassa ja nekin osin julkaistuna mainitussa kirjassa. Sen sijaan järjestelmällistä torppien asujaimistoa käsittelevää tutkimusta en ole käsiini saanut. Tämä johti ajatukset tällaisen julkaisun tekemiseen.  

Työn laajuus on kuitenkin niin suuri, että Sammatinkin osalta voidaan arvioida tarvittavan n. 300.400 sivun verran tekstiä, jotta koko pitäjä olisi katettu edes tässä vihkosessa esitetyllä tarkkuudella torppien osalta. Laaja käsityöläisjoukko on kokonaan tämänkin tutkimuksen ulkopuolella. 

Luonnollinen työn aloitus itselleni oli kotikyläni Leikkilä, josta lopulta kertyi tähän vihkoseen keräämäni aineisto. Muiden kylien osalta torppia oli kuitenkin jo huomattavasti aiemmin esim. Luskalassa, Kiikalassa ja Haarjärvellä. Tähän on varmaan vaikuttanut kullekin kylälle ominainen talojen omistuspohja.  

Toivon, että sammattilaiset löytävät myös tästä pienimuotoisesta tutkimuksesta mielenkiintoisia yhtymäkohtia omaan lähipiiriinsä. 

Sammatin Leikkilän Juhola, 20.5.2002  

Toivo Haatio

Toivo Haatio on koonnut oheisten julkaisujensa pohjalta 291-sivuisen kirjan Sammatti, Torpat ja torpparit, joka on palkittu kunniamaininnalla Lahden valtakunnallisilla sukututkimuspäivillä 19.-20.3.2005. Lisätietoja http://www.haatio.com  

Nämä julkaisut ovat avattavissa alla olevista linkeistä (katso huomautus alhaalla). 

 

Huom. Ylläolevat Sammatin Torpat ja torpparit ovat PDF-tiedostoja. Tarvitset tiedoston katseluun pdf-formaattia tukevan selainohjelman tai pdf-katseluohjelman kuten Adobe Acrobat Reader, jonka voit ladata tarvittaessa koneellesi alla olevan kuvakkeen kautta.

Get_Adobe_Acrobat_Reader

Download Adobe Reader

Toivo Haatio
×