Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Risto Sinervo - Uusi taloudenhoitaja esittäytyy

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 2/2012 Kirjoittaja Risto Sinervo

Jäin pari vuotta sitten eläkkeelle työskenneltyäni 40 vuotta hotelli- ja ravintola‐alalla. Niistä viimeiset 29 vuotta yrittäjänä. Työni vuoksi olen kiertänyt Suomea ristiin rastiin ja nähnyt miten ihmiset ovat erilaisia eri puolilla maata. Tämä itse asiassa sai minut innostumaan omien juurieni elvittämiseen. Isäni nimittäin oli salolainen ja äitini on savolainen, tai niin kuin myöhemmin selvisi, keskisuomalainen. Halusin tietää, mistä minut on tehty!

Kävi ilmi, että syntymäkotini on Uskelassa, Karjaskyläntien varrella. Kaikkein ihmeellisintä on, että nyt yli 60 vuoden jälkeen asun kahden kilometrin päässä sieltä, Kiskontien varrella, toista sataa vuotta vanhassa mökissä. Voi sanoa, että ympyrä on kohdallani sulkeutunut. Enkä ole varsinaisesti tänne hakeutunut, vaan elämä kuljetti.

Minulla on vaimo ja kaksi lasta, jotka molemmat ovat myös asettuneet tänne Saloon. Koulutukseltani olen restonomi ja ikuinen kauppat. yo. Mielipuuhiani ovat veneily, kalastus, metsästys, talon‐ ja puutarhanhoito sekä ilmailu. Alunperin minusta pitikin tulla lentäjä, mutta taas elämä kuljetti.

Lapsuuteni ja nuoruuteni vietin Hangossa, jonne vanhempani muuttivat pian syntymäni jälkeen v. 1947. Isäni koti oli Kärkässä, Lahtirannassa, jossa vietin monia lapsuuteni kesiä. Isoisäni oli Kärkän kartanon palveluksessa työnjohtajana vastuualueenaan mm. kartanon hevoset, isot "ardennerit". Muistan vieläkin kuinka ylpeä olin silloin saadessani ratsastaa niillä.

Varsinainen sukututkimusharrastus teki tuloaan hiljalleen, mutta todellisen tartunnan sain vapaaajan lisääntyessä eläkkeelle jäätyäni. Nyt se on merkittävä osa arkipäivääni, vaimon mielestä ehkä liiankin. "Hei maa kutsuu, maa kutsuu, jätä nyt hetkeksi ne Anders ja Walborg ja tule syömään". On aivan käsittämätöntä, miten tämä harrastus vie mukanaan.

Erääksi tärkeäksi syyksi sukututkimukseen ryhtymisessäni oli se, että haluan kertoa lapsilleni ja lapsenlapsilleni, keitä me olemme ja mistä tulemme. Näyttää näet siltä, että ystävä‐ ja tuttavapiirissäni ja yleisemminkin omista isovanhemmista tiedetään uskomattoman vähän, jos mitään. Etäisemmistä sukulaisista ei mitään.

Risto Sinervo
×