Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Puheenjohtajan katsaus

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 1/2023 Kirjoittaja Tapio Saarimäki

Syyskokouksessa 2022 minut valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2023 – kiitos luottamuksesta. Arto Lahtinen katsoi, että hänelle oli sopiva hetki siirtyä syrjään – olihan hänen pestinsä alkanut jo vuonna 2017. Tuolloin kiinnostuin itsekin sukututkimuksesta ja liityin yhdistykseen.

Toissa vuonna Arto soitti minulle ja kysyi olisinko valmis tulemaan johtokuntaan 2022. Siihen suostuinkin ja Suvustajasta 1/2022 voitte lukea taustastani, jota en tässä yhteydessä enää toista.

Kuva 1
Kuva 1. Tapio Saarimäki

Arton puheenjohtajuuden aikana yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut voimakkaasti ylittäen jo neljänsadan jäsenen määrän. Panostukset verkkosivujen kehittämiseen ovat kantaneet hedelmää. Korona-aikana erityisesti verkkokokoukset ja sitä kautta välitetyt esitelmät ja koulutukset ovat tulleet tarpeeseen – erityisesti suurelle joukolle ei-salolaisia jäseniämme. Heidän on vaikeampi osallistua yhdistyksen järjestämiin kerho- ja kuukausitapaamisiin, jotka perinteisenä toimintamuotona sopivat salolaisille paremmin. Artolle yhdessä hallituksen ja toimihenkilöiden kanssa iso kiitos siitä, että seuraa on kehitetty ja siitä on pidetty hyvää huolta. Kiitos myös aktiiviselle jäsenistölle.

Yli neljänsadan jäsenmäärä ja lähes neljänkymmenen vuoden ikä osoittavat, että yhdistyksellämme on merkitystä ja tarvetta. Olen siis ollut tämän yhdistyksen hallituksen jäsen vasta vuoden verran ja sekin oli poikkeuksellinen koronan rajoittaessa yhteisiä tapaamisia. Sukututkijanakin katson itseni varsin noviisiksi, tekemistä ja oppimista on edessä toivon mukaan vielä paljon. Siksi pohdin uskallanko astua tällaisen yhdistyksen puheenjohtajaksi. Myönteistä päätöstäni helpotti se, että Arto lupautui varapuheenjohtajaksi.

Uskon, että puheenjohtajan tehtäviini saan tukea kokeneilta ja asiantuntevilta muilta hallituksen toimihenkilöiltä. Heistä olen jo huomannut löytyvän niin asiantuntemusta kuin aktiivisuuttakin – ei pelkästään yhdistyksen kehittämisessä, vaan yleisemminkin sukututkimuksen edistämisessä. Näillä eväillä ja odotuksilla siis astun alkavaan pestiin.

Mitä sitten on odotettavissa vuonna 2023? Mitään uutta ja mullistavaa ei ainakaan toistaiseksi ole tiedossa tai keksitty. Hyväksi todettuja rakenteita jatketaan. Kerho- ja kuukausitapaamiset jatkuvat ja niihin pyritään löytämään kiinnostavia aiheita ja esitelmiä sekä retkiä järjestetään.

Suvustaja tulee edelleen olemaan yksi yhdistyksen kulmakivistä. Siihen panostetaan, kuten myös verkkosivuihin, ja pyritään lisäksi tarjoamaan etäkokouksien avulla mielenkiintoisia esitelmiä ja koulutusta. Yhdistyksen kirjasto ja siihen oleellisesti liittyvä arkistointi pyritään saattamaan kuntoon vuoden aikana. Myös uusi jäsenrekisteriohjelmisto otetaan käyttöön. Yhteistyö sisaryhdistysten kanssa jatkuu.

Yhdistys on jäseniään varten, joten toivon, että edelleen aktiivisesti otatte kantaa siihen, miten seuraa pitää kehittää, ja annatte myös palautetta toiminnasta. Mennyt vuosi on ollut monessa mielessä poikkeuksellinen ja raskas vuosi. Sukututkijoille on selvää, että historian saatossa on ollut pahempiakin aikoja ja niistäkin on selvitty. Toivon siis teille kaikille parempaa vuotta 2023.

Tapio Saarimäki
×